17 célkitűzés egy jobb világért – 8. Tisztességes munka és gazdasági növekedés

A „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük az ENSZ által kijelölt 17 fenntartható fejlődési célt, amely jobbá teheti a világot.

Ez alkalommal a 8. Tisztességes munka és gazdasági növekedés céllal foglalkozunk részletesebben, melynek lényege:

Elérni a fenntartható gazdasági növekedést, a teljes és eredményes foglalkoztatást, valamint méltó munkát mindenki számára.

Saját eszközeiddel támogasd a foglalkoztatás növelését!

A BME 2024-ben Munkahely kategóriában elnyerte a Családbarát Hely tanúsító védjegyet, és számtalan kezdeményezéssel tesz azért, hogy méltó legyen a családbarát munkahely minősítésre. 2022 tavaszán Vissza a Tudományba! címmel új pályázati felhívást tett közzé a kisgyermeket nevelő műegyetemi oktatók számára, amelynek célja, hogy havi rendszeres hozzájárulással támogassa a nyertes pályázók tudományos fejlődését. Ehhez kapcsolódóan a kisgyermekes munkavállalók számára igénybe vehető a Családbarát közösségi tér, amelynek célja, hogy baba- és gyerekbarát helyszínt biztosítson azon BME-s kisgyermekes szülők számára, akik a gyermekgondozás ideje alatt részidőben dolgoznak, konzultációkat, megbeszéléseket bonyolítanak le. Ezáltal segítve az ő fokozatos visszatérésüket az egyetem kötelékeibe és a munka világába.

A Műegyetem elkötelezett munkavállalói és hallgatói esélyegyenlőségének biztosítása iránt. 2021 októberében a meglévő egyetemi szabályozási kerettel, valamint a nemzeti és európai szakpolitikákkal összhangban kidolgozott Nemek Közötti Egyenlőségi Terv (BME GEP) tovább erősíti az egyetem elkötelezettségét a befogadó intézményi kultúra és a nemi alapú megkülönböztetés elleni küzdelem iránt. Ezzel összhangban A Műegyetem már a kezdetektől csatlakozott a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) Lányok Napja kezdeményezéséhez, és elkötelezett az iránt, hogy minél fiatalabb korban megismertesse a lányokat a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területekhez közel álló képzésekkel és karrierlehetőségekkel.

A BME többféle lehetőséggel is segíti az oktatók és a hallgatók személyes fejlődését. A BME Tehetségsegítő Tanács egyetemi életpálya tervező workshopot szervez. A doktori képzésében résztvevő PhD/DLA hallgatók és a fiatal kutatók számára a BME munkatársai és külsős szakemberek a tudományos munkát kiegészítő kutatói készségfejlesztő kurzusokat tartanak.

A Műegyetem támogatja kutatóit és a hallgatóit abban, hogy különböző hazai és nemzetközi pályázatokon is részt vegyenek (pl. Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA), Horizont 2020 és Európához kapcsolódó programok, Tématerületi Kiválósági Programok, Kooperatív Doktori Programok, MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj). A BME 2023-ban pályázatot hirdetett a Doktoranduszi Kiválósági Ösztöndíj Programban (BME-DKÖP) való részvételre a doktori képzésben tanulmányokat folytató hallgatók részére. A BME-DKÖP fő célja a hazai állami ösztöndíjas doktoranduszok kutatói életpályán való elindulásának támogatása, ugyanakkor a program a tudomány és az ipar között meglévő együttműködések elmélyítését és érvényesítését is elő szeretné segíteni.

A műegyetemi polgárok számára számos kedvezményes lehetőséget biztosít az egyetem. A BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárba (OMIKK) a hallgatók és a dolgozók ingyenesen iratkozhatnak be. A Stoczek menzán, az egyetemi büfékben, illetve a BME-hez tartozó klubokban akár 15% kedvezménnyel is vásárolhatnak a BME Kártya tulajdonosok. Az egészséges életmódot szem előtt tartva a Műegyetem dolgozói és hallgatói kiemelt kedvezménnyel vehetik igénybe a BME Sportközpont, illetve Sporttelep szolgáltatásait.

A Műegyetem nagy gondot fordít arra, hogy megismertesse a hallgatóit azokkal a cégekkel, amelyek leendő foglalkoztatóik lesznek, ezért évente két alkalommal, tavasszal és ősszel is megrendezésre kerül a Műegyetemi Állásbörze. A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) is igazolta, hogy műegyetemi diplomával a zsebükben a pályakezdőknek könnyen és gyorsan sikerült elhelyezkedniük a munkaerőpiacon, valamint, hogy messze átlagon felüli jövedelemre számíthatnak.

Fentieken kívül a tisztességes munka és gazdasági növekedés fenntarthatósági célhoz köthető a BME szinte valamennyi karának tevékenységét érintően 15 publikáció, 12 hallgatói projekt, és 21 oktatott tárgy.

Az SDG kifejezés a Sustainable Development Goals rövidítése, azaz a világ vezetői által a 2015-ös ENSZ csúcstalálkozón elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt jelenti, amely meghatározza a fejlődés új, egyetemes irányait. A „Fenntartható Kedd(v)” elnevezésű cikksorozatban 17 héten keresztül sorba vesszük a 17 fenntartható fejlődési célt és bemutatjuk, hogy a BME saját lehetőségein belül mit tesz adott cél megvalósítása érdekében. A fejlődési célokkal a BME kampusz 3 legforgalmasabb épületének (E, K, Q) bejáratánál elhelyezett táblák segítségével játékosan is ismerkedhetnek az érdeklődők. A témában további tájékozódási lehetőséget nyújt a BME GreenHub elnevezésű Facebook csoporthoz való csatlakozás, valamint a BME központi honlapján elérhető BME a Fenntarthatóságért felületen elérhető információ

 

GD, KK (BME a Fenntarthatóságért Munkacsoport)